Thursday, July 1, 2010

Mitä kristinusko on?

Usko ja Rukous-foorumilla oli kerran keskustelu aiheesta, mitä vastata avaruusolennon kysymykseen "Mitä kristinusko on?" alle viidentoista rivin vastauksella.

Jälkikristillisessä maassa on hieman sama tilanne, joten vastausta on hyvä miettiä. Tuossa on kooste muutamista ketjun vastauksista.

"Kristityt uskovat, että 'on olemassa yksi ainoa jumalallinen olemus, jota kutsutaan Jumalaksi ja joka on Jumala, ikuinen, näkymätön, jakamaton, ääretön voimassaan, viisaudessaan ja hyvyydessään, kaiken näkyvän ja näkymättömän luoja ja ylläpitäjä'. Tämä Jumala on osoittanut olevansa persoona erityisen ilmoituksen kautta.

Erityisen ilmoituksen perusteella, me uskomme, että Kolmiyhteinen Jumala on luonut maailman. Jumala on luonut ihmisen Jumalan kuvan kaltaiseksi, mikä tarkoittaa, että ihminen on järjellinen olento. Syntiinlankeemuksen vuoksi yhteytemme Jumalaan on kuitenkin katkennut. Niinpä Jumala valitsi erään kansan; oli dialogisessa yhteydessä tämän kansan kanssa, lopulta hän tuli itse ihmiseksi ja antoi itsensä äärimmäisen rakkauden osoitukseni ihmisille. Ihmiset tekivät syntiä, tappoivat hänet ja hän nousi kuolleista. Tämän Jumalan äärimmäisen itsensäantamisen vuoksi me kaikki voimme olla yhteydessä Jumalaan hänen lahjansa kautta. Kristinusko syntyi ylösnousemuksen mysteerin ympärille ja me yhä todistamme, että Kristus on ylösnoussut."

Ehkä joku on eri mieltä, mutta omasta mielestäni tuo vastaus saavuttaa kristinuskon ytimen.

2 comments:

  1. Mitä kristinusko on?

    Judaismi Light.

    Se on messiaanista judaismia, josta on poistettu mishnan kaikkein pahimmat älyttömyydet, hylätty halakha muutoin kuin soveltuvin osin ja jota on höystetty hellenistisellä filosofialla ja roomalaisella laintulkinnalla. Kristinuskoa on mahdotonta ymmärtää, ellei ymmärrä ensin judaismia.

    ReplyDelete
  2. Varmaan vertailevan uskontotieteen näkökulmasta suurin piirtein noin, mutta uskova ei näe asiaa samalla tavalla. Uskova näkee, että kristinusko on syntynyt ihmisen vastauksena Jumalan ilmoitukseen ja siksi vastaus noudattelee uskontunnustuksen kaavaa.

    ReplyDelete