Monday, July 12, 2010

Mikä on "jumala"?

Jos sanaa "jumala" käytetään yleissanana eikä erisnimenä, niin mitä mitä sana tarkoittaa?

Lutherin Ison Katekismuksen ensimmäisen käskyn selitys määrittelee sen seuraavasti:

"Mitä tarkoittaa, että jollakulla on Jumala tai mikä on Jumala? Vastaus: Jumalaksi kutsutaan sitä, jolta tulee odottaa kaikkea hyvää ja johon on turvauduttava kaikessa hädässä. Jonkun Jumala on juuri se, mihin hän sydämen pohjasta luottaa ja uskoo"


Ihmisen jumala on mihin ihmisen sydän kiintyy ja mihin hän laittaa luottamuksensa. Historiallisesti ihmisen tärkeimpiä jumalia ovat olleet raha ja vatsa. Niin Jeesus kuin Paavali puhuvat niistä. Useat ateistit nettikeskusteluissa ovat korostaneet teknologiaa ja tiedettä, mihin toivo ja luottamus laitetaan.

Ihmismieli luontaisesti luo idoleita, joihin ihminen kaataa toiveensa ja mihin turvautuu hädässä. Tämä on viritetty ihmiseen. Ihmiset palvovat luontaisesti rahaa ja nautintoja, jonka lisäksi he asettavat toivonsa teknologiaan talismaanina, jolta odotetaan rikkauksia, mukavuuksia ja terveyttä ahnehdittavaksi.

Raha, teknologia ja nautinnot ovat tervetulleita, mutta kohtuudella. Me voimme helposti löytää esimerkkejä, että nopeasti tullut raha on tuhonnut ihmisen, nautinnot vieneet sekä terveyden että mielenrauhan ja kuinka teknologia vie koko ajan enemmän aikaamme ja muokkaa meidän maailmaa. Nykyisin Internetti luikertelee aivoihimme ja mitä enemmän kulutamme aikaa Netissä, niin sitä enemmän se rekonfiguroi aivojamme. Informaatioähky on tullut monen taudiksi.

Kristinuskossa jumala eli miltä odotetaan hyvää ja turvaudutaan on 'todellisuutta luova ja ylläpitävä pohjimmainen perusta'. Tätä perustaa kutsutaan Jumalaksi isolla alkukirjaimella. Raha, nautinnot ja teknologia ovat osia Jumalan luomasta todellisuudesta, mutta jos ihmisen pohjimmainen odotus ja luottamus kohdistuu näihin, niin ihminen uskoo epäjumaliin.

No comments:

Post a Comment