Saturday, July 10, 2010

Jumala ja luonnonvalinta

Luonnonvalinta on evoluution avainmekanismi, jossa perinnölliset hyödylliset ominaisuudet runsastuvat ja haitalliset harvinaistuvat populaatiossa eri sukupolvien aikana. Luonnonvalinnassa on hyödyllistä erottaa seksuaalivalinta (sexual selection) ja ekologinen valinta (ecological selection). Karkeasti sanoen seksuaalivalinta viittaa kilpailuun parittelukumppaneista ja ekologinen valinta kattaa valintamekanismit ympäristöstä.

Miten Jumala toimii sitten luonnonvalinnassa? Minä en tiedä, mutta sen tiedän, että monet uskovat puhuvat usein Jumalan johdatuksesta aviopuolison luokse tai kuinka Jumala on auttanut erilaisessä hädässä. Uskovien puheissa tai kirjoituksissa usein kiitetään Jumalaa kuinka hän on antanut hyvän puolison tai auttanut löytämään hyvän työpaikan tai elinkeinon. Toisin sanoen Jumalaa kiitetään kuinka hän on toiminut seksuaalivalinnassa tai ekologisessa valinnassa.

Jos tämä ajatus laajennetaan kattamaan vuosimiljoonat, niin onko Jumala ohjannut eliöitä löytämään pariutumiskumppaneita ja ravintoa historian aikana? Jos näin on, niin minusta tämä on kuinka Jumala toimii luonnonvalinnassa. Löysimmekö me kumppanimme ja työpaikkamme sattumalta vaiko Jumalan johdatuksessa?

No comments:

Post a Comment