Sunday, July 11, 2010

Egalitarismi

Olen kuullut että, sosialismin tavoitteena on luoda (1) egalitaristinen yhteiskunta.

Tasa-arvo on kannatettava asia ja moni muukin kuin sosialisti tahtoisi tasa-arvoisen yhteiskunnan. Tämän tahtomisen lisäksi, sosialisti uskoo, että egalitaristinen yhteiskunta (2) on mahdollista luoda ja (3) ihminen voi luoda sen. Esimerkiksi oikeistolainen voi haluta tasa-arvoista yhteiskuntaa, mutta ei pidä sitä mahdollisena, vaan utopistisena haaveena.

Tätä sosialistien haavetta luoda egalitaristinen yhteiskunta on hyvä verrata kristinuskoon. Kristitty myös haaveilee tasa-arvoisesta yhteiskunnasta ja uskoo sen olevan mahdollinen. Kuitenkin kristitty eroaa sosialistista siinä, että tasa-arvoisen yhteiskunnan luoja ei ole ihminen vaan Jumala. Toisessa Tulemisessa Kristus perustaa tasa-arvoisen yhteiskunnan ja Jumalan valtakunnassa statusta voi saada vain olemalla toisten palvelija. Usko ihmiseen tasa-arvon luojana on kyseenalainen, koska ihminen helposti hakee ensisijaisesti etua itselleen ja ryhmälleen. Ihminen ei ole vapaa kateudesta eikä laiskuudesta, mikä asettaa esteitä sosialismin onnistumiselle.

Egalitarismin tavoittelu ei varmasti tule loppumaan lähi-aikoina, mutta kuinka luoda egalitaristinen yhteiskunta? Itse epäilen, että syy miksi sosialismi pohjoismaissa onnistui paremmin kuin misssään muussa maassa oli se, että pohjoismaissa luterilainen kirkko oli opettanut vuosisatoja, että ihminen on perisyntinen. Ihmiset tiedostivat sen, että ihmisen perusluonne on korruptoitunut. Nykyisin voimme ajatella, että ihmistä korruptoi itsekkäät geenit.

Sosialismi on kuitenkin ajattelemisen arvoinen idea ja voimme miettiä, että tulisiko tekijänoikeuksia sosialisoida lyhyemmässä ajassa ja kuinka luoda egalitaristinen yhteiskunta, joka ottaa huomioon ihmisen korruptoituneen luonteen.

No comments:

Post a Comment