Wednesday, June 30, 2010

Miksi minä uskon Jumalaan?

Kristitylle usko on Jumalan lahja ja uskon ihmisessä vaikuttaa Jumala. Uskon yhteisön sisällä puhutaan Pyhän Hengen todistuksesta tai muuta vastaavaa.

Ihmiselle itselleen perusteluiksi voi riittää subjektiivinen kokemus, pragmaattinen peruste tai sitten, että hän uskoo, että on olemassa enemmän todisteita Jumalan olemassaolosta kuin sitä vastaan.

Usko ei ole sokeaa vaan se on viisautta hakevaa. Siksi uskossaan kasvavan kristityn on hyvä pohtia myös uskonnonfilosofiaa. Toisaalta kaikki uskovat eivät kaipaa filosofista pohdintaa, sillä heille saattaa riittää omat subjektiiviset kokemukset Jumalasta ja toive Jumalan tuomasta pelastuksesta.

Itse ajattelen, että uskonnonfilosofian tärkein rooli on siinä, että kollektiivisesti harjoitettuna se estää uskovia linnoittumasta omiin yhteisöihiinsä, mutta auttaa myös ei-uskovia arvioimaan uskovien uskomuksia paremmin.

Usko Jumalaan on Jumalan lahja, mutta jos aiomme kertoa uskostamme ymmärrettävästi jälkikristillisessä maailmassa, niin tarvitsemme uskonnonfilosofiaa.

No comments:

Post a Comment